Масажи от А до Я

КЛАСИЧЕСКИ ЕВРОПЕЙСКИ МАСАЖ

Класическият масаж е много ефективна форма, която обединява европейските системи на масаж, от които по-известни са шведската, финската, немската, франкската, българската, руската и т.н., в който освен принципите на древногръцкия и древноримския масаж са заложени и тези на специфичните географски региони.

Предлагаме ви профилактичен класически масаж – прилага се за поддържане на хомеостазата на организма, за укрепване на здравето му, за повишаване на защитните му сили, за подобряване на мускулния тонус, за регулиране функциите на органите и системите и за предотвратяване на заболяванията.

КЛАСИЧЕСКИ ЛЕЧЕБЕН МАСАЖ

Основно се прилага за нормализиране и поддържане на функциите на организма при различни заболявания и травми. В зависимост от характера на функционалните нарушения се изпълнява в най-разнообразни методически модификации.

МАСАЖ ЯКА

Масажната яка е една от най-често прилаганите процедури. Тя цели рефлекторно повлияване функциите на ЦНС, има обезболяващ ефект. Извършвана с различни похвати тя постига или успокояване, обезболяване и релаксация, или ободряване и тонизиране.

АНТИЦЕЛУЛИТЕН МАСАЖ

Целулитът не е само козметичен проблем, който заразява външния вид на жената, а и структурни изменения в подкожния мастен слой, водещ до нарушения в микроциркулацията и оттичането на лимфата. Антицелулитният масаж помага да се свалят излишните килограми, да се подобри състоянието на кожата и като цяло да се коригира фигурата.

СПОРТЕН МАСАЖ

Прилага се при спортната подготовка и е едно от най-ефективните средства за повишаване работоспособността на спортистите и тяхното възстановяване. Използва се при физическото усъвършенстване на спортистите, за по-бързото постигане на спортната форма и за по-дългото и запазване, а също и за ефективното възстановяване.

Съобразява се с принципите и особеностите на тренировъчния процес, на вида спорт, както и на индивидуалните особености на спортиста и масажното му състояние.
Предлагаме трите основни вида спортен масаж:

  • Тренировъчен
  • Предварителен
  • Възстановителен

АРОМАМАСАЖ

Аромамасажът е алтернативен терапевтичен метод, който използва основните елементи на класическия западен масаж и опита на ароматерапията. Аромамасажът има много предимства: той помага за нежното възстановяване на хармонията в човешкото тяло и душата, като комбинира ароматни растителни есенции с релаксиращи масажни техники.

При аромамасажа етеричните масла се усвояват не само чрез кожата, но и чрез дишането – чрез носа ароматите достигат до т.н. лимбична система на мозъка и предизвикват непосредствени реакции – регулират инстинктите, емоциите, вегетативните функции и хормоналния баланс; попадайки в подсъзнанието спонтанно влияят върху нашето настроение и добър тонус.

РЕФЛЕКСОТЕРАПИЯ

Рефлексотерапията, както и други от представените масажи тук, е алтернативен метод, който е в пълно съзвучие с природата. Чрез стимулирането на рефлексните зони на ходилата и дланите масажиращите ръце, контролират изцяло възможността да активират жизнената ви енергия и да подобрят общото ви състояние. И макар, че този вид масаж наистина допринася за освобождаването на смущения и болки, все пак не е чисто симптомастичен лечебен метод. Рефлексотерапията винаги е насочена към организма като цяло. Чрез прилагането на натиск върху определени точки и зони по дланите и ходилата се подпомага работата на отганите и жлезите. Освен това масажът предизвиква приятни емоции като чувство за сигурност или пълно освобождаване от напрежението по време на сеанса.

КИТАЙСКИ ЕНЕРГИЕН ТОЧКОВ МАСАЖ

  • Фъншуй анмо – Успокоителен масаж.
    Смята се, че този масаж има същия ефект като класическия западен масаж. Целта му е чрез масажните техники да се постигне релаксиране на мускулите и психическо успокоение.
  • Чигун анмо – масаж чрез водене на чи.
    Датира от дълбока древност. Чрез техниките му се предава енергия от масажиста върху масажирания. Към този вид се отнася и точковия масаж – акупресура.

ТИБЕТСКИ МАСАЖ С ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

За разлика от традиционната китайска медицина тибетската медицина все още не е добре позната у нас. Напоследък все повече хора на Запад започват да се занимават с основите на терапията от най-високата планинска страна Тибет – “покрива на света”. Ние ви предлагаме да се възползвате от лечебните методи на тибетската медицина и най-вече на тибетския масаж. Отличителна черта на тибетския масаж е изпълнението му с помощта на загрято сусамово масло. Различават се техниките на раздвижващ, загряващ и дълъг поглаждащ масаж, както и енергийният точков масаж. Първите три масажни техники не се използват толкова за определени специфични заболявания, колкото за общо релаксиране и отпускане. За целенасочено лечение на различни заболявания обаче особен интерес представлява тибетският енергиен точков масаж – за него се използва специален масажен крем.

МАНУАЛЕН ЛИМФЕН ДРЕНАЖ

Мануалният лимфен дренаж е комплексна противозастойна терапия, имаща задача да подобри и/или възстанови смутеното лимфообръщение чрез направляване на лимфната течност в желаната точка.

ЯПОНСКИ МАСАЖ НА КОРЕМ (АМПУКО)

Предоставеният от нас масаж на корема е метод, обединяващ познанията на Изтока с масажните техники на Запада. Той е западният вариант на японския масаж Ампуко, който има дълга традиция като част на шиацу терапията. В шиацу терапията масажирането на корема или по-точно на Хара (главният център на жизнената енергия КИ) и днес често се нарича „ампуко“. Като лечебно изкуство обаче „ампуко“ е много по-стар метод от самото шиацу. Дълго време преди шиацу „ампуко“ терапията е била позната като лечебен метод, с помощта на който са били лекувани успешно дори сериозни заболявания.